Folie vs papier wikkelen
Het pallet wikkelen met papier werkt anders dan het traditionele wikkelen met stretchfolie, omdat papier andere fysieke eigenschappen heeft, zoals een minder rekbaarheid en hogere stijfheid.
Hierdoor is ook de benodigde wikkeltechniek en verpakkingsmachine oplossing anders om stabiliteit en bescherming van de pallet te garanderen. Note: deze is niet vergelijkbaar met stretchfolie
1. Werking van het wikkelen met papier
Papierwikkelmachines werken in de regel met een combinatie van mechanische bevestiging en vaak ook een lijmsysteem om het wikkelpapier goed vast te zetten en onderling te verbinden, aangezien papier niet zoals stretchfolie een zogenaamde “cling” laag heeft die hecht aan de onderliggende folielaag daarnaast heeft het geen hoge stretchbaarheid en herstelgeheugen zoals stretchfolie. Het palletwikkelen met papier gebeurt (net als stretchfolie) in lagen en vraagt om meerdere omwikkelingen om een stabiel en stevig omhulsel te creëren.
2. Specifieke wikkelmachines voor papier
Voor het wikkelen met papier worden daarvoor ontworpen palletwikkelaars gebruikt, omdat traditionele folie-wikkelmachines hiervoor niet geschikt zijn:
- Papierwikkelmachines hebben een geavanceerd systeem om de rolspanning te regelen, zodat het papier niet scheurt tijdens het wikkelen.
- De daarvoor gebruikte wikkelaars hebben een verwarmde lijmapplicator of een mechanische klem om het papier aan het begin en het eind van de wikkel te bevestigen.
- Volautomatische palletwikkelaars zijn voorzien van een geautomatiseerde snij- en sluitmechanismen bevatten, Wat door zijn fijnheid meer onderhoud en afstellingen vraagt
3. Soort en dikte van het papier
- Soort papier: Voor palletwikkeling wordt kraftLiner of gerecycled papier testliner gebruikt. Kraftpapier is bijzonder geschikt vanwege zijn stevigheid, scheurbestendigheid en relatieve duurzaamheid.
- Dikte van het papier: De dikte ligt vaak tussen de 80 en 120 gram per vierkante meter (g/m²). Voor zware ladingen kan dikker papier nodig zijn, terwijl lichtere ladingen een dunnere dikte kunnen gebruiken. De hoeveelheid gebruikt papier hangt af van de lading en de beoogde pallet stabiliteit
4. Gebruik van lijm
- Lijmtoepassing: Bij papierwikkeling kan lijm worden gebruikt om de wikkeling onderlinge verbinding te geven en de lading te stabiliseren voorkomen dat het papier loskomt tijdens transport. Er wordt vaak een biologisch afbreekbare lijm gebruikt, die veilig is voor het milieu en gemakkelijk afbreekt zonder residuen achter te laten.
- Lijm wordt zowel aan het begin, tijdens en aan het einde van de wikkel aangebracht om het papier vast te zetten en beweging te voorkomen.
5. Hoeveel papier voor een Europallet
Om een gemiddelde pallet van 1200 mm lang, 800 mm breed en 1500 mm hoog te wikkelen, is het papierverbruik afhankelijk van het aantal omwikkelingen, de dikte van het papier en het type product dat wordt omwikkeld. Onderstaand een calculatie
- Aantal wikkelingen: Voor een stabiele wikkeling zijn minimaal 3-5 (denk meer) wikkelingen papier nodig, afhankelijk van de gewenste stabiliteit van het product op de pallet.
- Papiergewicht per wikkeling: Bij een papierdikte van 100 g/m², en een omtrek van 4 meter, heb je per laag ongeveer 400 gram nodig.
- Totale hoeveelheid papier: Voor 3-5 (denk meer) lagen is het totale papiergewicht per pallet dus ongeveer 1,8 tot 3 kg.
- Totale papieroppervlakte per wikkeling:
- Voor een enkele wikkeling rond de gehele hoogte (1500 mm) gebruiken we ongeveer 4 meter × 1,5 meter = 6 m² papier.
- Papiergewicht per wikkeling:
- Bij een papierdikte van 100 g/m² verbruikt één enkele wikkeling 600 gram papier (6 m² × 100 g/m²).
- Totaal gewicht papier per pallet:
- Met 3 tot 5 lagen wikkeling om voldoende stevigheid te waarborgen, is het totale gewicht van het papier per pallet ongeveer:
- 3 lagen: 3 × 600 gram = 1,8 kg
- 5 lagen: 5 × 600 gram = 3 kg
Samenvatting
Voor een pallet van 1200 x 800 x 1500 mm vereist het wikkelen met papier:
- Tussen de 1,8 en 3 kg papier, afhankelijk van het aantal lagen.
- Voor stevige en zware ladingen wordt meestal 5 lagen aanbevolen, terwijl lichtere ladingen wellicht met 3 lagen voldoende stabiliteit krijgen.
Door deze berekeningen heb je een idee van de hoeveelheid materiaal die nodig is om een grotere pallet veilig en stevig met papier te wikkelen.
Conclusie
Is papierwikkelen wel zo duurzaam?
Wikkelen met papier vereist gespecialiseerde apparatuur en is afhankelijk van de dikte en soort papier, evenals de toepassing van lijm om stabiliteit te waarborgen. Het papiergebruik ligt gemiddeld tussen 1,8 en 3 kg per pallet, afhankelijk van de benodigde stevigheid en het aantal lagen.
De bewering dat papierwikkelen een 62% lagere ecologische voetafdruk heeft in vergelijking met stretchfolie is gebaseerd op een levenscyclusanalyse (LCA -> Bij een dergelijke analyse wordt de milieu-impact van beide materialen over hun volledige levenscyclus onderzocht, van grondstoffenwinning tot productie, gebruik, en uiteindelijke afvalverwerking), waarbij ervan wordt uitgegaan dat er twee keer zoveel papier wordt gebruikt als stretchfolie waardoor de milieu-impact aanzienlijk verandert.
Materiaal gebruik:
Er is aanzienlijk meer wikkelpapier nodig om de effectiviteit van stretchfolie te evenaren – factor 5-10 keer meer, wat de milieuvoordelen van de geclaimde lagere ecologische voetafdruk teniet doet.
Duurzaamheid en prestaties:
Wikkelpapier mist de duurzaamheid en herstellend vermogen van stretchfolie, waardoor het minder effectief is voor het bij elkaar houden van goederen op pallets. Dit kan leiden tot meer schade tijdens handeling, opslag en transport, wat niet alleen extra kosten met zich meebrengt, maar ook de milieu-impact verder vergroot – een factor die over het hoofd wordt gezien in LCA’s.
Afwegingen voor het milieu:
Hoewel het gebruik van dubbel zoveel wikkelpapier een vermindering van de ecologische voetafdruk van 62% oplevert, kan het gebruik van 5-10 keer meer papier resulteren in een CO2 voetprint die 88% tot 338% hoger is dan die van stretchfolie.
Hoewel papierwikkelen op het eerste gezicht milieuvriendelijker lijkt, maken de behoefte aan veel grotere hoeveelheden en het verhoogde risico op schade het vaak minder duurzaam en duurder dan stretchfolie